Boras Mandić: Uvijek sam bio uz Gorski kotar kada je bilo najteže

Autor Fiuman.hr
”Kao zamjenik župana, uvijek sam bio uz Gorski kotar kad je bilo najteže. Od ledoloma, ukidanja statusa BPP, rekordnih snježnih nanosa do pandemije. Volio bi da sam imao priliku dati i veći doprinos u razvoju Gorskog kotara, no odluke nekih su bile drugačije. Zato je sada vrijeme da stvaramo sami nove prilike za Gorski kotar i to je naša zajednička obveza i odgovornost”, uvodno je istaknuo kandidat za župana, Marko Boras Mandić.
Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Usprkos svemu, uspjeli smo finalizirali dio projekata na što sam zaista ponosan, posebice da sam ih mogao realizirati zajedno sa lokalnim načelnicima. Tu govorimo o projektima poput izgradnje sportskih sadržaja u Mrkoplju ili revitalizacije napuštenih objekata u Lokvama, objasnio je Boras Mandić.

Nedo Pinezić, kandidat za zamjenika župana, upozorio je kako se Gorskim kotarom upravlja na pogrešan način. 

”Ne koriste se pozitivna iskustva iz sličnih regija u Austriji, Bavarskoj, Sjevernoj Italiji, Sloveniji. Rezultat takvog lošeg upravljanja je demografska katastrofa”, naglasio je Pinezić te nastavio kako je Hrvatska baš u ovoj godini zabilježila povećanje iseljavanja s pograničnih i brdskih područja. ”Mladost odlazi jer ne vide perspektivu. Naša vlast je zabranila pansione u domaćinstvu, udruživanja u

 poljoprivredne zadruge nema, nemamo ni stolarske škole u Gorskom kotaru a o ugostiteljskoj da i ne govorimo”.
Država je dozvolila da se Gorski kotar pretvori u koridor za autocestu, plinovod, naftovod, dalekovod. Potopilo se stare Lokve, grade se brane a lokalno stanovništvo još uvijek nema dobar sustav vodoopskrbe ni kanalizacije. Baš zbog ovakve uzurpacije prostora stanovnici Gorskog kotara bi trebali imati najniža davanja i riješen komunalni standard na razini razvijenih europskih brdsko planinskih regija, nastavio je Robert Kurelić, kandidat za zamjenika župana.
Umjesto kulture izrade visokovrijednih proizvoda poput namještaja za kuće i okućnice, ovdje se vodi borba za kvote trupaca i sirovine za pelete. Umjesto naplaćivanja promatranja divljih životinja u prirodnom ambijentu, prodaju se odstrijeli. Sve to ukazuje na loš sustav upravljanja ovim prostorom koji je od posebne važnosti za cijelu našu županiju.
Imamo zatvoren hotel u Begovom Razdolju, zatvoren hotel u Tršću i otežano poslovanje preostalih malobrojnih hotela. Ali glavno da su pansioni u domaćinstvu zakonom zabranjeni. Gorski kotar su pluća Kvarnera i voda Kvarnera koja život znači. Svaka čast na razumijevanju pravog stanja stvari onima koji s vremena na vrijeme „protrče“ kroz Gorski kotar, slikaju se, obećavaju bolju budućnost i nestanu do idućih izbora, naglasio je Kurelić.

”Meni kao županu će Gorani, Goranke i Gorski kotar biti imperativ, zato ćemo formirati u novom županijskom ustroju poseban odjel za Gorski kotar. Isto tako sam siguran, ako dobijemo priliku, da će kolege Nedo Pinezić i Robert Kurelić napraviti puno toga dobroga za Gorski kotar. Sada je vrijeme da svi zajedno okrenemo novu stranicu i da izaberemo nove politike i damo povjerenje ljudima koji su se dokazali da imaju srce za Gorski kotar i znanje da od Gorskog kotara učine regiju u koji će se dolaziti a ne odlaziti” zaključio je Boras Mandić, kandidat za župana Primorsko-goranske županije.

Marko Boras Mandić - ŽUPANIJA S KARAKTEROM
Marko Boras Mandić - ŽUPANIJA S KARAKTEROM